At være vinsnob, kan læres læs blot her!


1) BESTILLINGEN:
De vælger noget mad, som De mener passer til den vin De ønsker at drikke. Til Tjeneren siger De både slottets navn og årgang på den dialekt, der er der, hvor vinen kommer fra. Hvis tjeneren ikke forstår Dem, vil han ikke indrømme det !


2) SERVERINGEN:
Tjeneren kommer med den vin De har bestilt, for at De kan se efter, om det nu også er den vin De har bestilt. Der er faktisk nogle tjenere, der er analfabeter.


3) PROPPEN:
Tjeneren trækker vinen op, efter De har givet ham et kort nik. Derefter lægger han højst sandsynlig proppen foran Dem. Med denne prop, kan De nu gøre en af de fire følgende ting:
a) De kan lægge den i askebægeret.
b) De kan sige til tjeneren, at det var vel nok flot, at han ikke knækkede proppen, og give ham den tilbage som evigt minde om Dem.
c) De kan tage den med hjem og lave et kork-bælte, eller
d) De kan snuse til den, og sige den eneste ting, der er at sige; Den lugter som om den er............. lavet.....af kork !


4) OPSKÆNKNINGEN:
Tjeneren skænker en smule vin op til Dem, De skal ikke være nervøs, De skal nok få noget mere, hvis De kan lide den. Grunden til at han ikke skænker ret meget op, er at hvis De ikke kunne lide den, så er der mere til ham selv.


5) KLARE GANEN:
De tager et stykke neutralt brød (behøver ikke være fra schweiz), eller en slurk vand. Dette er først og fremmest for at tjeneren skal tro at man er en vinekspert, og for det andet for at klare ganen.


6) GLASSET:
De kikker nu på vinen, for at se om der skulle være en halv korkprop eller 3 døde fluer i. Når De har forsikret Dem om at ingen af disse to ting er tilfældet, tager De glasset op, ved at holde om stilken eller om foden (det sidste kræver øvelse og et godt vaskemiddel). Under ingen omstændigheder må De holde om kuplen, for så bliver vinen varm, glasset fedtet og opvaskerne sure.


7) FARVEN I:
De kikker igennem vinen ned på den hvide dug (drik aldrig vin på de steder, hvor de ikke har hvid dug), for at være sikker på om det nu også er en rødvin De har fået ( dette forudsætter at De har bestilt rødvin). Kan de ikke se dugen, er det rødvin, kan dugen skimtes er det rosé, og er dugen en smule misfarvet, er det hvidvin, og skulle det hele køre rundt for Dem, er det mousserende vin. Men hvis De kan se dugen helt tydeligt, er det tegn på at der intet vin er i glasset (Husk punkt 1. )


8) FARVEN II:
Grunden til at afsnittet farven er delt op i to, er at jeg altid har ønsket at skrive romertal. Er rødvinen grumset, skal De få fat på Direktøren, så denne kan smide tjeneren ud, der åbenbart har spillet bordtennis med flasken som bat. Hvis den derimod er klar i farven, og har flot dybde, er det første tegn på at regningen bliver stor. Hvis vinens kant afspejler sig som blå i glasset, mod den hvide dug, er det tegn på at vinen er for ung at drikke. Er kanten derimod rød, skal man undersøge sin kredit-værdighed.


9) CIRKULERINGEN:
Nu er det tiden til at De skal slynge vinen rundt (i glasset) dette kræver lidt træning, for dugen skulle gerne være hvid nok til at den efterfølgende gæst også for lov til at finde ud af hvilken slags vin, vedkommende har. At cirkulere med vinen har tre formål: a) Bouquet'en bliver frigjort. b) Vinen bliver iltet og blødgjort. Og c) Det virker imponerende på andre, hvis man kan det.


10) BOUQUET'EN:
Bouquet'en er nu frigjort, og De kan hæve glasset op til næsen, det virker uprofessionelt at gøre det omvendt. De indsnuser nu bouqueten, kan de ikke lugte noget, må De cirkulere med glasset under næsen (sikkerhedsafstanden, når det gælder begyndere, er tre meter). Kan De stadig ikke lugte noget, så se under punkt 1). Er bouqueten ligesom eddikes, er Deres tegnebog reddet, og tjenerens job fri på arbejdsmarkedet. De skal huske bouqueten.


11) SMAGEN:
Nu fører De forsigtig glasset 21 cm. væk fra næsen i horisontal retning, og kikker på tjeneren, for at se om han stadig står der. Glasset føres nu hen til munden, og De indtager ca. halvdelen af det tjeneren har skænket op til dem. Denne vejledning gælder ikke for DSB-restauranter, hvor glasset bliver fyldt til kanten, eller gerne over. Ganen har De jo allerede neutraliseret med enten vand eller brød, så nu skulle den være klar til chokket. Vinen skvulpes rundt i munden (ikke gurgle !!), for at ramme alle de små uskyldige smagsløg, der endnu ikke er spoleret. PAS NU PÅ, OG HØR GODT EFTER: De må IKKE spytte vinen ud igen, jeg ved godt at De har set vinkyper spytte den ude igen, men kun hvis vedkommende skal prøve 50 fade på en dag. Inden De for vinen blandet med for megen mundvand, må De hellere synke den lige så stille. De skal huske smagen.


12) TEMPERATUREN:
Nu skal De kikke lidt eftertænksomt på glasset, og derefter hive Deres lille smarte vintermometer op af lommen, og kontrollere temperaturen, husk aldrig at vise temperaturen til tjeneren, men se stadig en smule mistroisk ud, for at få tjeneren til at tro at han lige er ved at miste sit job.


13) BEDØMMELSEN:
Det er ikke tilfældigt at bedømmelsen har fået nummer 13. Nu stirrer De på glasset, og prøver at kombinerer smagen med bouqueten og med farven osv. Det er her, det er rart at have erfaring, men har De ingen, skal De ikke være ked af det. Så skal De blot prøve på at bluffe, indtil De får samlet noget erfaring.


14) DOMSAFSIGELSEN:
Nu kikker De på tjeneren, enten for at give et nik, der betyder at han kan beholde sit job, eller også må De ryste med hovedet (behersket). De skal dog tænke Dem godt om inden De ryster på hovedet, for det er ensbetydende med at vinen må gå ud igen, så her skal De have nogle gode begrundelser på hånden. Begrundelser såsom: Den er rådden, Farven er grim, eller min hund er syg, skal selvfølgelig være velunderbygget.

Som De selv kan se er det meget let at bestille og drikke vin på restaurant. Alt har sin naturlige forklaring. God fornøjelse.

Med vinlig hilsen

Peter Diget
Vinsnob